1 Kilogram Filament Kaç Metre?

1 Kilogram Filament Kaç Metre?

3D yazıcı filamentleri 1.75 ve 2.85 olmak üzere iki tür kalınlıkta üretilirler. Farklı kalınlıklarda özel olarak üretilen filamentler de vardır fakat piyasada en çok bu iki kalınlığa sahip filamentler bulunur. Bu iki filament türünü baz alırsak çapları farklı olduğu için metre hesabını ayrı ayrı yapmamız gerekir. 1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir. 2.85 çapında olan filamentler ise yaklaşık olarak 100 metre uzunluğundadır. 

1kg Filament Kaç Metre?

Yazıcı Filamenti Nedir?

Yazıcı filamenti, 3D yazıcılar kullanılarak 3 boyutlu baskılar elde etmek için kullanılan termoplastik malzemelerdir. Bu malzemeler içerdiği bileşene, dayanıklılığına, kalitesine ve kullanıldığı alana göre farklı adlandırılır. En çok tercih edilenler PLA, ABS ve PETG türleridir. Farklı renklerde ve büyüklüklerde bulunurlar.

En çok kullanılan PLA filamenti, mısır nişastası ve şeker kamışından üretilen organik bir polimerdir. Hafif esnek ve oldukça sert bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kırılgandır. İnsan sağlığına zararı olmadığından gıda maddeleri koyulan kaplarda, mutfak eşyalarında ve oyuncak yapımında kullanılır. En çok tercih edilenlerde ikinci sırada olan ABS filamenti, petrol bazlı bir filamenttir. Bu nedenle baskı sırasında ortama insan sağlığına zararlı olan gazlar yayabilir. ABS ile çalışırken dikkatli olmak ve korunmak gerekir. ABS filamenti, PLA filamentinden daha kalitelidir fakat basımı PLA’dan çok daha zordur. Bu nedenle PLA daha çok tercih edilir. ABS çok dayanıklı bir filament olduğu için mühendislik alanında ve otomotiv sektöründe birçok yerde kullanılır.

1kg Filament Kaç Metre

1kg Filament Ne Kadar Gider?

1kg filament, önceden belirttiğimiz gibi çapına bağlı olarak 100 metre ile 400 metre uzunluğunda değişir. Ayrıca malzeme türü değiştiğinde yoğunlukta değiştiğinden dolayı her filamentin metrajı aynı olmayabiliyor.

Bu sebeple kabaca bir kaç çeşitin metrajlarını paylaşacağız:

PLA 1kg 1,75mm:340m 2,85mm: 125m

ABS 1kg 1,75mm:400m 2,85mm:145m

Tpu 1kg 1,75mm:330m

 1kg filamentten alabileceğiniz baskı sayısı ise her baskıda kullandığınız yazıcı filamenti miktarına bağlıdır. Örneğin farklı zamanlarda satranç takımı parçaları ve legolar basmak istiyorsanız satranç takımı parçalarından elde ettiğiniz ürün sayısı lego sayısından daha fazla olacaktır. Aldığınız baskıların kütlesini ölçerek 1kg filamentin ne kadar gideceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Filament ile Neler Yapılabilir?

Filament ile yapabileceğiniz eşyaların herhangi bir sınırı yoktur. Hayalinizdeki bir nesneyi ilk önce bilgisayarda tasarlayıp sonra 3 boyutlu çizerek basabilirsiniz. Bu sayede isteğiniz şey bir hayal ürünü olmaktan çıkıp somut bir nesneye dönüşür. Bunun yanı sıra çok öncelerden beri günlük hayatta kullandığımız birçok eşya 3 boyutlu yazıcılarla basılır ve elimize ulaşır. Mutfak araç gereçleri, ev eşyaları yapımında kullanılan bazı malzemeler, arabalardaki parçalar, oyuncaklar, çeşitli hobi eşyaları, su şişeleri, meşrubat şişeleri, çeşitli amaçlarla kullanılan kaplar, ambalaj ve paketleme ürünleri, hediyelik eşyalar ve endüstriyel alanda gerek duyulan birçok eşyanın yapımında filamentler kullanılır. Kısacası yazıcı filamentleri hayatın her alanında kullanılır.

Yazıcı filamentleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. Porima’da, profesyonel polimer ve malzeme mühendisleri tarafından yüksek kalitede 3D yazıcı filamentleri geliştirilmektedir. Daha fazla bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: filament
Şubat 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR