3D YAZICI FİLAMENT ÇEŞİTLERİ

3D YAZICI FİLAMENT ÇEŞİTLERİ

Filament Nedir?

Filament ya da diğer adıyla 3D filament, 3 boyutlu yazıcılar ile parça üretmek için kullanılan termoplastik hammaddedir. 3D yazıcılar ile farklı amaçlarda ve farklı özelliklerde ürün üretildiği için pek çok filament çeşidi vardır. Ancak filamentler 1.75 mm ve 2.85 mm olarak iki farklı standart çap boyutuyla üretilir.

3D baskı işlemlerinde her ne kadar 3D yazıcı önemli olsa dahi en az 3D yazıcı kadar tercih edilen filament de önemlidir. Filamentin doğru seçilmesi, kalitesi ve özellikleri baskı sonucunu yani kalitesini doğrudan etkilemektedir.

 

Filamentin Özellikleri

3D YAZICI FİLAMENT ÇEŞİTLERİ

Filamentler kullanım alanları ve özelliklerine göre pek çok farklı çeşide sahiptir. Her filament çeşidinin farklı özellikleri vardır. Örneğin yemek kabı yapımında kullanılan filamentler organiktir, otomobil yapımında kullanılan filamentler ısıya ve darbeye dayanıklıdır, telefon kılıfı yapımında kullanılan filamentler esnektir, bunlar gibi daha nice örnek verilebilir.

Yani filamentin özellikleri, kullanım alanına ve özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

En Çok Tercih Edilen Filament Çeşidi Nedir?

Filamentin Özellikleri

Günümüzde 3D yazıcılar ile pek çok sektörde ürün ya da parçalar üretildiği pek çok filament çeşiti vardır. Ancak maddi açıdan, piyasada bulunurluğu açısından ve özellikleri ile bazı filament çeşitleri daha sık tercih edilir.

Baktığımızda en sık tercih edilen filament çeşidi PLA filamentidir. PLA filamenti tamamen organik olması, kolay bulunabilmesi, uygun fiyatlı olması ve çeşitli teknik özellikleri ile en çok tercih edilen filament çeşididir.

PLA filamentten sonra en çok tercih edilen filament çeşidi ise ABS filamentidir. ABS filamenti yüksek ısı ve darbe dayanıklılığı olması, bu filamentin sık kullanılmasını sağlar. Ancak PLA filamentine kıyasla hammaddesinden (petrol bazlı maddeler) kaynaklı ve basımının zor olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı daha az tercih edilir.

Bu filamentlerin dışında ise PETG, TPU Flex, ASA ve PC/ABS filamentler de bulunmaktadır.

1 Kg Filament İle Ne Yapılır?

1 kg filament ile ne yapılır

3D yazıcılar ile üretilen ürünlerin iç kısımları genellikle boş bırakılır. Tabii ki bu boş bırakma işleminin olmadığı ürünler de mevcuttur. Ancak genellikle boş bırakıldığını varsayarsak, karşımıza bu sefer iç doluluk oranı dediğimiz bir oran çıkıyor.

İç doluluk oranı, üretilen ürünün görünmeyen iç kısımlarındaki kullanılan filament oranıdır. 3D yazıcılar ile üretilen ürünlerin iç kısımları %5, %10, %30 ve %50 gibi çeşitli oranlar ile doldurulabilir. Bu sayede filamentten tasarruf etmek mümkündür.

1 kg filamentten ne yapılır sorusunun cevabı sadece iç doluluk oranına değil, yapılacak olan ürünün gramajına göre de değişir. Yani ürünün gramajı ve iç doluluk oranı artarsa, 1 kg filamentten daha az ürün elde edersiniz. Ancak ürünün gramajını ve iç doluluk oranını azaltırsanız, 1 kg filamentten daha fazla ürün elde edersiniz.

Bu yazımızda sizler için filament nedir, en çok tercih edilen filament çeşidi nedir ve 1 kg filament ile ne yapılır sorularına cevap verdik. Ayrıca filamentin özelliklerinden bahsettik.

 

Etiketler: 3D YAZICI FİLAMENT ÇEŞİTLERİ
Aralık 04, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR