3D Yazıcı Terimleri
SLA Nedir?
SLA kısaltmasının açılımı “Stereolithography” şeklindedir. SLA’nın tam olarak bir Türkçe karşılığı yoktur. SLA, önemli 3D yazıcı terimleri arasındadır. Çünkü; SLA, dünyanın ilk 3D baskı teknolojisidir. SLA teknolojisi 1986 yılında icat edilmiştir. 1986 yılında icat edilmesine rağmen günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.
SLA teknolojisine sahip olan 3D yazıcılar, hammadde olarak akışkan foto polimer (reçine olarak adlandırılabilir) kullanır. SLA ile hammadde işlenir, katı forma dönüştürülür ve baskı elde edilir.
SLS Nedir?
SLS kısaltmasının açılımı Selective “Laser Sintering” şeklindedir. Türkçe karşılığı ise Seçici Lazer Sinterleme (Sinterlemek, katılaştırmak anlamına gelir) olarak bilinir. Bu teknoloji de SLA teknolojisinde olduğu gibi işlemler lazer aracılığı ile yapılır. Ancak SLS teknolojisine sahip 3D yazıcılar, hammadde olarak toz malzeme kullanılır. Bu toz malzemeleri cam, seramik ve naylon gibi maddelerdir.
SLS teknolojisinde bir tekne içerisinde toz hammadde katman katman dökülür. Her katmanda lazer başlık aracılığı ile ürünün tasarımına göre toz hammadde eritilerek, katı hale getirilir. SLS teknolojisi genel olarak endüstride hızlı prototip elde etmek ve ürün geliştirmek için kullanılır.
Filament Nedir?
3D Yazıcı Filamenti ya da kısaca Filament, 3D yazıcıların baskı işleminde kullandığı termoplastik hammaddedir. 3D yazıcılar ile farklı amaçlarda ve farklı özelliklerde ürün üretilebildiği için birbirinden farklı filament çeşitleri vardır. Bazı filament çeşitleri şu şekildedir;
PLA
ABS
PETG
Wood
TPU
Filament çeşitleri ne kadar farklı olursa olsun, çap değerleri standart olarak 1.75 mm ya da 2.85 mm olarak üretilmektedir.
Filament, 3D yazıcı ile elde edilen ürünün kalitesini doğrudan etkileyen parametrelere arasındadır. Bu yüzden filament seçimi, en az 3D yazıcı seçimi kadar önemlidir.
Hotend Nedir?
Hotend, 3D yazıcı filamentinin ekstrüderden sonra iletildiği yerdir. Filament, Hotend’e işleme girer ve nozzle’dan çıkış yapar. Yani nozzle, Hotend’in bir parçasıdır.
Hotend’in yapısını inceleyecek olursak, en alta ısıtıcı bloğa geçirilmiş nozzle’ı görebiliriz. Ardından ısı ısı bloğu ve soğutucu monte edilmiş şekildedir. Piyasada bulunan hotend’ler görünüş olarak birbirinden farklı olabilir, ancak temel olarak aynı işlemleri yaparlar.
Hotend’ler her ne kadar basit bir yapı görünse dahi, aslında içerisinde fan sistemi ve termistör gibi pek çok farklı eleman bulunur. Hotend, karmaşık yapıda olduğu için ve görevi gereği bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sorunların başında hotend’ın tıkanması geliyor.
Hotend tıkanmasını anlayabilmenin en temel yolu, nozzle’dan filament akışı olup olmadığını kontrol etmektir. Bunun dışında ise elde edilen ürünün yüzeyindeki değişiklikler ve çeşitli tıklama sesleri ile tıkanıp tıkanmadığı anlaşılabilir.
Bu yazımızda sizler için 3D Yazıcı Terimleri Olan; FDM, SLA, SLS, Filament ve Hotend Nedir sorularına cevap verdik. Baktığımızda bunlar gibi daha pek çok farklı 3D yazıcı terimi olduğunu söyleyebiliriz.
3 boyutlu yazıcı filamenti satın almak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Etiketler: 3d yazici filament
Mayıs 10, 2022
Listeye dön