PLA FİLAMENT NEDİR?

pla filament nedir

3 Boyutlu Yazıcı Filamenti Nedir?

3 Boyutlu Yazıcı Filamenti ya da kısaca Filament, 3 boyutlu yazıcıların baskı işleminde kullandığı termoplastik hammaddedir. 3 boyutlu yazıcılar ile farklı özellik ve yapıda üretilebildiği için pek çok filament çeşidi vardır. Bu çeşitliliğe rağmen 3 boyutlu yazıcı filamentleri 1.75 mm ve 2.85 mm olarak iki farklı standart çap değerine sahiptir.

3 boyutlu baskı işlemlerinde 3 boyutlu yazıcı elde edilecek ürünün kalitesini doğrudan etkiler. Ürünlerin kalitesini 3 boyutlu yazıcı dışında, 3 boyutlu yazıcı filamenti de etkiler. Bu yüzden baskılama işleminden önce 3 boyutlu yazıcı filamenti doğru seçilmelidir.

3 Boyutlu Yazıcı Filamenti Kullanım Alanları

3 boyutlu yazıcı filamentleri başta; askeri, mimari, mühendislik, sanat ve sağlık olmak üzere pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu alanların dışında eğlence, havacılık ve uzay, çeşitli endüstriler ve otomotiv gibi diğer sektörlerde de kullanılmaktadır.

3 boyutlu yazıcı filamenti ile üretilen ürünlere örnekler verecek olursak;

  • Telefon kılıfları
  • Ev dekorasyonları
  • Yemek saklama kapları
  • Çocuk oyuncakları
  • İçecek şişeleri
  • Giyim lifleri

Örneklerden de anlaşılabileceği üzere 3 boyutlu yazıcı filamentleri ile kritik öneme sahip ürün / ekipman üretilebileceği gibi basit bir ev dekorasyon ürünü de üretilebiliyor. Yani 3 boyutlu yazıcı filamenti, günümüzde neredeyse her alanda aktif olarak kullanılabiliyor. Gelecekte de pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

3 Boyutlu Yazıcı Filament Fiyatları

3 boyutlu yazıcı filamenti fiyatları, filamentin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Sitemizde yer alan 3 boyutlu yazıcı filament çeşitlerinden örnekler verecek olursak;

  • PLA Filament
  • PLA Premium Filament
  • PLA Star Filament
  • PLA Wood Filament

Yani 3 boyutlu yazıcı filamenti fiyatları, filamentin teknik özelliklerine ve pek çok farklı parametreye göre değişiklik göstermektedir. Farklı özelliklere sahip 3 boyutlu yazıcı filamenti satın almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.

3 Boyutlu Yazıcı Filamenti Çeşitleri

3 boyutlu yazıcı ile farklı özelliklerde ürün üretilebilmesinin nedenlerinden biri de çeşitli 3 boyutlu yazıcı filamentlerinin bulunmasıdır. Piyasaya baktığımızda onlarca, belki de yüzlerce 3 boyutlu yazıcı filamenti çeşidi görebiliriz.

 

Bazı 3 boyutlu yazıcı filamenti çeşitleri, diğerlerine göre daha çok tercih edilmektedir. Baktığımızda PLA, ABS ve PETG gibi 3 boyutlu yazıcı filament çeşitleri, kullanıcılar tarafından daha sık tercih edilen filament çeşitlerindendir. Bunlar dışında ise 3 boyutlu yazıcı filament çeşitlerine şu örnekleri verebiliriz;

  • Nylon
  • SLA
  • POM
  • TPU
  • Wood
  • TPE

Bu yazımızda sizler içim 3 Boyutlu Yazıcı Filamenti ile ilgili Kullanım Alanlarından, Fiyatlarından ve Çeşitlerinden bahsettik. Ayrıca 3 Boyutlu Yazıcı Filamenti Nedir sorusuna cevap verdik. 3 boyutlu yazıcı filamenti satın almak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

PLA FİLAMENT NEDİR?

3D yazıcılarda kullanılan pek çok farklı çeşitte filament vardır. Bu filament çeşitleri arasında en sık kullanılanı ise PLA filamenttir.

PLA (Polylactic Acid), mısır nişastası, şeker kamışı ve şeker pancarı gibi ürünlerden üretilen plastiktir. PLA plastiğinin üretiminde tamamen organik ürünler kullanıldığı için tamamen organik bir filamenttir. PLA filament tamamen organik ürünlerden üretildiği için insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca uygun fiyatlıdır ve kolay bulunabilir.

Bunlar gibi çeşitli avantajları ile PLA filamenti 3D yazıcılarda sık sık tercih edilmektedir. PLA filamentinin sık sık tercih edilmesiyle kullanıcılar tarafından bazı sorular sorulmaktadır.

Biz de sizler için PLA filamentinin ömrü ne kadardır sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca PLA filamentinin saklama koşullarından bahsedeceğiz.

PLA Filamentin Ömrü Ne Kadardır?

PLA filamentinin ömrünü kullanıldığı alandaki hava şartları belirler. Eğer PLA filamentini sürekli olarak nemli bir ortamda ya da güneşin altında uzun süreli olarak bırakırsanız şeklinde bozulmalar meydana gelir.

PLA filamenti doğada 6 ay ila 2 yıl arasında çözünürken, bir oyuncak yapımında kullanıldığında ise oldukça sağlamdır.
pla filament nedir

PLA Filamentin Saklama Koşulları

3D yazıcı ile yaptığınız bir ürün ya da araç sonrasında PLA filamentiniz arttıysa ve uzun bir süre tekrar kullanmayacaksanız, PLA filamentini doğru bir şekilde saklamalısınız. PLA Filamentini doğru bir şekilde saklamadığınız takdirde, tekrar kullanmak istediğinizde istemediğiniz görüntüler ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum hem size maddi zarar olarak yansır, hem de ürün ya da hizmetinizin üretiminin aksamasına sebep olur. Bu yüzden PLA Filamentini doğru koşullar altında saklamalısınız.

PLA Filamentini doğru koşullarda saklamak istiyorsanız, nemden uzak tutmanız gerekiyor. PLA filamentleri uzun süre nemli ortamda kaldıklarında yapıları bozulur ve 3D yazıcının ucunu tıkayabilir. İşleminizin ardından artan PLA filamentini tekrar tekrar kullanabilmek için kuru ve oda sıcaklığına yakın bir ortamda saklamanız gerekiyor. Gerekli olan kuru ortamı sağlayabilmek için vakum torbaları ya da basit kapaklı bir kap kullanabilirsiniz.

pla filamentler
Bu yazımızda sizler için PLA filamentinin ömrü ne kadardır sorusuna cevap verdik. Ayrıca PLA filamentinin saklama koşullarından bahsettik.

Etiketler: PLA Filament
Kasım 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR